top of page
Keresés
  • Szerző képeJudit Várhelyi

Mandula mankai

Kivirágzott a kertünkben a mandulafa. Minden évben meglep, amikor február végén nyiladozni kezdenek a rózsaszín, illatos virágok. Most, március első hetében már mankai van, vagyis teljes szépségükben kinyíltak a virágok.

Almond tree in bloom Virágzó mandulafa
Virágzó mandulafa

Japánban hasonló időben nyílik az ume, vagis a szilvafa. Februárban még gyakori Tokióban a hóesés és a hóval borított, virágzó fák igen festői képet nyújtanak.

Snowy ume tree in Tokyo Havas szilvafa Tokióban
Hóval boritott szilvafa Tokióban

Érdekes módon a mandula inkább a japán sakurára, a cseresznyevirágra hasonlít. Tokióban a Somei Yoshino fajta a leggyakoribb, melynek a szirma fehér, de a szirmok töve halványrózsaszín és ilyen a mi mandulafánk virága is.

Sakura cherry blossoms
Sakura cseresznyevirágzás Tokióban

Japánban sohasem láttam mandulafát. Kíváncsi lennék, milyen színnel ábrázolnák. Az ume, ami nagyjából egyforma valószínűséggel lehet vörös, rózsaszín, vagy fehér, az ábrázolásokon mindig fehér, míg a sakura mindig rózsaszín. Szabály az szabály, ezt a festmények, sütemények és műanyagvirágok egyaránt, megbízhatóan betartják.

Ume and sakura wagashi sweets  Szilva- és cseresznyevirág sütemény
Szilva- és cseresznyevirág sütemény

Gyakran lehet látni kőbe-fába faragott virágokat is, amikor a színkód nem segít. Szerencsére a szirmok alakja is jellegzetes, ami segíti a beazonosítást. A párta mindkét virágon öt sziromlevélből áll, de a sakura esetében a sziromlevelek végei kicsit behorpadnak, míg az ume szirmai ívesek.

Rögtön leszaladok és megnézem, milyen a mandulavirág szirma…..

31 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page