top of page
Judit Varhelyi at the closing exhibition of her workshop at the Design Institute, Győr
Rólam

Várhelyi Judit vagyok – design szakember, egyetemi oktató és ikebana művész. Több, mint két évtizedet éltem Tokióban; először mint építész, később mint egyetemi oktató a Tama Art University formatervezési tanszékén.

A kezdetektől éreztem, hogy európai kívülállóként csak úgy kerülhetek közelebb a japán kultúrához, ha alkotóként veszek benne részt. Az ikebanára (japán virágművészet) esett a választásom, mert építészként vonzott a vonalak rajzos szépsége, a maréknyi anyag formálta tér. 

Japán hagyományok szerint mesteroktató mellett tanultam, miközben kiállításokon vettem részt és ikkyu felső fokozatú tanári diplomát szereztem.

Mesterem Suisen Takagi sensei, a Sogetsu iskola mesteroktatója. Tőle kaptam a 'virágnevemet': 

Suisho 水晶, kristály.

Szeretném, ha itthon is minél többen megismernék a 'virágok útját'. Ezért tanítok a Sogetsu iskola metodikája szerint, de a  mellette szívesen vállalok felkérésre bemutatót, workshopot és kollaborációs alkotómunkát.

 

Sogetsu Ikebana

Az ikebana egyaránt köthető az ősi japán shinto vallás természetközeliségéhez és a buddhizmushoz. Az első virágkompozíciók a buddhista liturgia részét alkották. A szigorú kompoziciós szabályok, a szimbólumok értelmezése egy titkos tanítás részeként szálltak mesterről tanítványra.

Az 1920-as években, részben az európai avantgárd hatására, kialakult egy szabadabb, kreatív, egyéni önkifejezést lehetővé tevő stílus, melynek legismertebb iskolája a Teshigahara Sofu által 1927-ben alapított Sogetsu Ikebana.

Sogetsu Ikebana installation by iemoto Akane Teshigahara, Tokyo
Takagi Suisen at the Sogetsu Ikebana group exhibition
高木水染

Mesterem, Takagi Suisen, riji, a Sogetsu Ikebana iskola legmagasabb rangú tanárainak egyike. Azon kevesek egyike, akik a Sogetsu stílus alapítója, Teshigahara Sofu asszisztenseként dolgozhattak.

Egy interjúban mesélte, hogy közel hetven évvel ezelőtt, fiatal lány korában édesanyja tea és ikebana mestert fogadott mellé. A teaórákról rendszeresen megszökött, az ikebana azonban élethivatásává vált. Tanít, évente többször kiállításon vesz részt; színházak, irodaépületek előterében készít tanítványai segítségével hatalmas installációkat.

bottom of page