top of page
Keresés
  • Szerző képeJudit Várhelyi

Sogetsu ikebana bemutató a zuglói Japánkertben

Frissítve: 2023. febr. 8.

A hétvégi ikebana bemutatónak a gyönyörű zuglói Japánkert adott otthont, a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében.

Az órás bemutató és előadás teltházas lett, így délután meg kellett ismételnem. Szezonális virágok – napraforgó, őszirózsa, kakastaréj, varjúháj – felhasználásával, összesen hat ikebana kompozíciót rendeztem. Az első kihon risshinkei moribana alapforma segitségével bemutattam a japán esztétika alapelveit, majd a kötetlen jiyubana stílus kreatív alkotásain át a tér-váza-növény hármasának egyensúlyát, és az erdei kirándulásokon talált anyagok felhasználását.  

Sogetsu ikebana

A hatodik, utolsó kompozíciót a hetvenes évek úgynevezett ‘ikebana vázájában’ rendeztem. Többen mesélték, hogy örököltek ilyen hazai vázákat. Azt nem sikerült még kiderítenem, mi lehetett az eredeti előkép – japánban ugyanis nem használnak ilyen apró, kerek nyílásokkal lyuggatott vázákat, amik kizárólag vékony szárú, szárított növényekkel használhatóak. Ezt a gyönyörű, zöld kerámiavázát Gulyás Zsuzsi, a Patina lakberendezési studió tulajdonosa találta nekem.A Japánkertet az iskola névadója, Varga Márton tervezte és építette 1928–ban. Takamacu császári herceg és felesége 1931-ben magyarországi látogatásuk során felkeresték, majd hazatértük után eredeti japán növényeket küldtek ajándék. Ezek közül egy, közel száz éves cseresznyefa még ma is áll.

A japán tavas sétakert stílusának megfelelően áramló víz vezet végig a kerten. A kert hangulatát meghatározó kövek (forrásmészkő, édesvízi mészkő) a fogaskerekű vasút pályájának korszerűsítésekor kerültek a felszínre, melyeket lovas fogatokkal szállítottak az épülő japánkertbe. A köveket hídként, kerti padként és kőlámpásként is felhasználták.

A Japánkert gyakorlóterep az itt tanuló diákoknak, de belépőjegy ellenében bárki látogathatja.

Japánkert, Zugló
Japánkert, Zugló

Remélem, hogy a látogatók az ikebana révén közelebb kerültek a japán kultúrához.


Kulturális Örökség Napjai 2022. szeptember 17-18.

Helyszín: Japánkert, Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum

XIV. Kövér Lajos utca 1.

https://www.vmszki.hu/

https://www.turistamagazin.hu/hir/csoda-zugloban-gyonyoru-japankert-a-varos-kozepen


43 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page