top of page
Keresés
  • Szerző képeJudit Várhelyi

Mi az Ikebana igazi jelentése?

A Merriam-Webster szótár szerint az ikebana definíciója: "a japán virágrendezés művészete, amely a formát és az egyensúlyt hangsúlyozza". Ez a meghatározás azonban nem ragadja meg egészében az eredeti, japán szó jelentését. Mit jelent valójában az ikebana?

Ikebana with kanji characters
ikebana

Az Ikebana szó szerinti fordítása

Bontsuk szét a japán "Ikebana" szót. A szó két kanji karakterből áll, a "生" és a "花". Az első karakter jelentése élet, élni, életet adni, vagy életben lenni. A második karater virágot jelent.


Ikebana = "生" + "花"

"生" = élet, élni, életet adni

"花" = virág(ok)


Mivel a japán nyelv képjeleket használ, az összetett szavak jelentése gyakran nem egyértelmű. Az "Ikebana" jelentheti azt is, hogy "élő virág”, de azt is, hogy ”életet adni a virágoknak".

Sogetsu Ikebana freestyle arrangement at the Sogetsu headquarters
Sogetsu Ikebana freestyle arrangement

Több mint virágrendezés

A virágok a természetben élnek. Ahhoz, hogy Ikebana alkotást készítsünk, az élő növényekről virágokat és ágakat kell levágnunk. A növények levágása pusztítás – hogyan tud ez "életet adni"?


Az Ikebanában a levágott virágokat és ágakat nem pusztán a természet utánzására használják. Az élő növény a művészi kifejezés nyersanyaga, vagzis az alkotó saját kreativitásán keresztül ad új életet a virágoknak. Az ágakat, leveleket és virágokat elrendezve valami egyedit és figyelemre méltót hoz létre, olyat, ami korábban soha nem létezett. Ahogyan nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma Ikebana alkotás sem, még akkor sem, ha ugyanazokat a virágokat használjuk.

Sogetsu Ikebana freestyle arrangement by Judit Varhelyi
Sogetsu Ikebana by Judit Varhelyi

Az Ikebana művészetében az alkotó az, aki új életet ad a virágoknak. Egyes mesterek szerint az Ikebana szó igazi jelentése ezért nem a virágokról szól, hanem magáról az alkotóról.

(forrás: https://iloveikebana.com/for-beginners/)

95 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page