top of page
Keresés
  • Szerző képeJudit Várhelyi

Mi a művészet ideje?

Frissítve: 2023. febr. 8.

November közepén nyitott a Debreceni Nemzetközi Művésztelep Idő című kiállítása.

 IDŐ: DNM 2022 kiállitás, Várhelyi Judit alkotása
IDŐ: DNM 2022 kiállitás, Várhelyi Judit alkotása

"Mi a művészet ideje? E kérdés köré szerveződött a 2006 óta működő Debreceni Nemzetközi Művésztelep idei programsorozata. A kéthetes tábor során a felkért alkotók és előadók többek közt olyan kérdésekre keresték a válaszokat, mint hogy mik a művészet lehetséges temporális vonatkozásai, mit jelent a művészet, az alkotófolyamat és a műtárgy időnek való kitettsége, mit tekinthetünk egy-egy artefaktum anyagi értelemben vett élettartamának, vagy hogy az időbeliséggel eleve rendelkező alkotás hogyan képes reflektálni az idő múlására, illetve hogyan az időben is változó befogadói és értelmezői stratégiák a műalkotásokra." – írja Horányi Attila kurátor.

A tíz, meghívott alkotó között kapott helyet az ikebana efemer művészete. A japán származású ikebana élő növényekkel dolgozik; gyorsan hervadó, száradó, törékeny nyersanyagában a pusztulás, az idő múlása kimondatlanul is jelen van.

 IDŐ: DNM 2022 nemzetközi művésztábor, Várhelyi Judit alkotása

A kiállításon megtekinthető a nyáron, a kiszáradt Vekeri tó partján épített, szabadtéri installáció képi dokumentációja és a kiállításra készített ikebana kompozició.

A kompozició uszadékfa és nád felhasználásával utal a vízre, annak hiányára, a tóparti installációra. A szerkezeti anyagokat hortenzia és banánlevelek egészítik ki, melyek lassan összeszáradva, összetekeredve, színüket váltva jelzik a kiállítás idejét.

 IDŐ: DNM 2022 kiállitás, Várhelyi Judit alkotása

A kiálllítás december végéig megtekinthető a MODEM harmadik emeleti kiállítóterében.


A DNM 2022 tagjai: Csontó Lajos / Horányi Attila / Süli-Zakar Szabolcs / Benczúr Emese / Bilak Krystyna / Birkás Mona / Csörgő Attila / Donka Péter / Farkas Dénes / Koronczi Endre / Ladányi-Tóth Miklós / Tóth Kinga / Várhelyi Judit


Művészeti vezetők:

Horányi Attila, Csontó Lajos, Süli-Zakar Szabolcs, Vizi Katalin

DNM2022

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ

Kiállítás: 2022. november 12. – 2023. december 31.

https://www.modemart.hu/kiallitas/ido/

9 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page